2050’de 100 milyon hasta olacak! Bu hastalıktan korunmak için çok dikkatli olun!
Son araştırmalar, insanları ileriki yaşlarda zihinsel fonksiyonlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya bırakan demansın en yaygın formunun Alzheimer hastalığı olduğunu ortaya koyuyor.
Demans, farklı nedenlerle ortaya çıkan ve hafıza, dil, dikkat, yön bulma yeteneği gibi zihinsel yeteneklerin kaybına neden olan bir hastalıktır. Uzmanlar Alzheimer hastalığının yanı sıra demansın tedavi edilebilir diğer nedenlerine de dikkat çekiyor. Bunlar tiroid hastalığı, B12 vitamini eksikliği ve beyin tümörlerini içerir. Peki Alzheimer hastalığı ve demans nedir, neden olur?
ALZHEIMER VE DEMANS KOZMİK BİR HASTALIK!
Uzmanlar, demansın küresel bir sorun olduğuna dikkat çekerek, yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte Alzheimer ve benzeri demans türlerinin sayısında da ciddi bir artış beklendiğini vurguluyor. Gelişmekte olan ülkeleri de etkileyecek olan bu durum, huzurevleri gibi kurumlara olan ihtiyacı artırabilecek ve önemli mali yükler yaratabilecektir.
Demans, çoğunlukla 65 yaş üstü kişilerde görülen bir hastalık olarak bilinirken, yeni tarama teknikleri sayesinde semptomlarının 15-20 yıl önce başlayabileceği ortaya çıktı. Beyinde ve hücreler arasında bozulmaya neden olan faktörlerin ölçülmesi hastalığın teşhisinde önemli bir adımdır. Alzheimer hastalığında hafıza kaybının özellikle başlangıçta sık görülen bir semptom olduğu belirtilirken, zamanla beynin diğer bölgelerine yayılarak daha ciddi sorunlara neden olabiliyor.
ALZHEIMER VE DEMANSIN NEDENLERİ NELERDİR?
Demans ve Alzheimer hastalığının gelişmesine zemin hazırlayan birçok risk faktörü bulunmaktadır. Yaş, genetik yatkınlık, cinsiyet ve ırk gibi değiştirilemeyen faktörlerin yanı sıra sigara ve alkol tüketimi, obezite, hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, kalp hastalıkları, kafa travmaları, depresyon ve düşük eğitim gibi değiştirilebilir faktörler de riske etki edebilmektedir. hastalık.
ALZHEIMER VE DEMANS TEDAVİSİ
Demans ve Alzheimer hastalığının tedavisinde ilaçlı ve ilaçsız tedavi yöntemleri önerilmektedir. İlaç tedavisinin yanı sıra beyni aktif tutacak aktiviteler, Akdeniz tipi beslenme, düzenli uyku, enfeksiyonlardan korunma, günlük yarım saatlik yürüyüş, gereksiz ilaç ve unsurlardan uzak durma, temiz hava ortamında yaşama ve spordan uzak durma gibi sağlıklı yaşam tarzı önerileri. Elektromanyetik alanlar hastalığın önlenmesi açısından da değerlidir. .
ALZHEIMER VE DEMANS ARASINDAKİ FARK
Alzheimer hastalığı demansın bir türü olup, yaşlanmayla birlikte hafıza kaybı ve bilişsel işlevlerin giderek bozulmasıyla karakterize bir hastalıktır. Demans, çeşitli nedenlerle zihinsel işlevlerin ilerleyen dönemlerde kaybedilmesini ifade eden genel bir terimdir.
DEMANS BELİRTİLERİ
-
Hafıza kaybı ve unutkanlık,
-
Dil ve konuşma bozuklukları,
-
Günlük aktiviteleri gerçekleştirmede zorluk,
-
Tanıma yeteneğinin azalması,
-
Yürütücü işlevlerde yetersizlik gibi sorunlar gözlemlenebilir.
ALZHEİMER BELİRTİLERİ
-
Hafıza kaybı ve konuşma bozuklukları,
-
Kelime bulmada zorluk,
-
Daha önce yapabildiği aktiviteleri yapmakta zorluk çekme,
-
Nesneleri ve tanıdık kişileri tanımakta zorluk
-
Bir şeyi spontan planlamak ve üretmekte zorluk,
-
Sosyal ve fonksiyonel aktivitelerde bozulma,
-
Kişilik ve davranış değişiklikleri.
Alzheimer hastalığı, diğer demans türlerinden farklı olarak, kalıcı ve kademeli bir bilişsel gerileme ile karakterizedir. Bu hastalık yavaş ilerler ve ne yazık ki kesin bir tedavisi yoktur. Ancak hastalığın ilerlemesinin yavaşlatılması ve yaşam kalitesinin sağlanması açısından erken teşhis önemlidir. Bu nedenle hafıza ve bilişsel işlevlerde olumsuz bir değişiklik olması durumunda derhal bir sağlık uzmanına başvurmak önemlidir.