Yem otunun faydaları ve zararları nelerdir? Yem otu nerede yetişir?
Tüketimi ve sağlığa olan faydaları ile otların sultanı olarak bilinen, çok eski çağlara dayanan yem otu tadıyla sofralarda yerini alan. Özellikle nisan ve mayıs aylarında sıkça bulabileceğiniz yem otu hem damağınıza hem de sağlığınıza olumlu etki yapacaktır.
YEM OTLARI NEREDE BÜYÜYOR?
3 çeşit yemlik ot vardır: çayır yemi, tarla yemi ve dağ yemi.
Çayır yemi sadece sulak alanlarda yetişir ve tadı çok hoştur.
Tarla yemi ekilmiş tarlalarda yetişir.
Dağ yemliği dağlık bölgede yetişir ve başlıca şifa kaynağı olan cinsin bu olduğu bilinmektedir.
FAYDALARI VE ZARARLI GIDA DÖVMELERİ
-
İçeriğindeki bol demir sayesinde kansızlığa iyi gelir.
-
A, B2, B6 ve C vitaminleri ile bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı korur.
-
A vitamini sayesinde göz sağlığına olumlu etkisi vardır.
-
Taze tüketildiğinde sindirim sistemini düzenler.
-
Kilo alma sorunu yaşayanlar için iştah açıcı özelliği vardır.
-
İçerisindeki kalsiyum kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.
-
B vitaminlerinin etkisiyle saç ve tırnak sağlığını korur.
-
Açık yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
-
Sivilce izlerinin ve lekelerin giderilmesine yardımcı olur ve cildin parlak bir görünüm kazanmasına yardımcı olur.
-
Kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
-
Yüksek tansiyonu normal seviyelere düşürür ve tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur.
SİS OT ZARARLARI
Yem otunun bilinen önemli bir zararı yoktur. Bununla birlikte, herhangi bir gıdada olduğu gibi, bu besin grubunu tüketirken ölçülü hareket etmek önemlidir. Hamilelik döneminde olan ya da önemli ve kronik bir hastalığı olan bayanlar mutlaka doktorlarına danışmalıdır.
DÖVME YEMEK NASIL YAPILIR? DÖVME ÇİM NASIL TÜKETİLİR?
Toplanan yem otu bol su ile çok rahat bir şekilde yıkanır. Taze olarak tüketilebilen yem salatalarında tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Tek başına ya da farklı bitkilerle kavrulduğunda süper bir lezzet bütünlüğü sağlayan yemlik çorbası da kullanılan bir alan. Otlu böreklerde ve bulgur pilavında da tercih edilir.
Kavurma otunun üzerine yumurta kırılarak tüketilebileceği gibi çiğ lavaş ekmeğine konularak dürüm şeklinde de tüketilebilir. Kuşbaşı veya sucuk kullanılarak hazırlanan yem yemeği, İç Anadolu Bölgesi’nin çok lezzetli bir yemeğidir.
Yemlik için kuşbaşı etler tencereye alınır, suyu çekildikten sonra sıvı yağ ilave edilerek ince doğranmış soğan ve biberler kavrulur. Daha sonra kabukları soyulmuş ve ince doğranmış domatesler tencereye ilave edilir. Domatesler suyunu çekince doğranarak yemliklere eklenir. Biraz daha kavrulduktan sonra üzerine süt eklenir ve biraz daha kaynatılır. Son olarak tencereye bir ölçü sıcak su eklenir ve tuz ilave edilerek 15-20 dakika daha pişirilir.